PVM sąskaitų faktūrų saugojimo vargai

Valstybinė mokesčių inspekcija atnaujino leidinį „PVM sąskaitų faktūrų rekvizitai ir prievolės, susijusios su pridėtinės vertės mokesčiu”.

Deja PVM sąskaitų faktūrų saugojime vis dar tos pačios blogos žinios. Įmonės turi turėti dvi dokumentų saugojimo sistemas. Elektroninėms PVM sąskaitoms faktūroms ir popierinėms. Nors VMI leidžia elektroninius dokumentus atsispausdinti, bet patikrinimo metu galios tik elektroninė versija ir atvirkščiai. Nors popierines gautas PVM sąskaitas faktūras daugelis linkę skenuoti ir saugoti, bet galios tik popierinė versija.

PVM sąskaitos faktūros turi būti saugomos tokios formos, kokios jos buvo išrašytos ar gautos („popierinės“ ar elektroninės). VMI raštas Nr. (18.2-31-2 E) RM-40458 

Elektroninė PVM sąskaita faktūra, tai tokia PVM sąskaita faktūra,  kurioje yra nurodyti PVM įstatyme nustatyti PVM sąskaitos faktūros rekvizitai ir kuri yra išrašyta ir gauta bet kokia elektronine forma (pavyzdžiui, elektroniniu paštu (PDF ar Word variantu), kaip struktūriniai pranešimai (XML ar kitokiu), pateikta interneto portale, prie kurio  pirkėjas gali prisijungti savo slaptažodžiais arba bet kuriomis kitomis technologijomis, dėl kurių susitaria prekių (paslaugų) pardavėjas su jų pirkėju).

Taip pat  „popierinės“ PVM sąskaitos faktūros, kurios nuskenuojamos, siunčiamos ir gaunamos elektroniniu paštu, yra laikomos elektroninėmis PVM sąskaitomis faktūromis.

PVM sąskaita faktūra, perduota faksu, laikoma elektronine, kai naudojamas elektroninis faksas ir nelaikoma elektronine, kai faksas gautas popierine forma.

Popierinė PVM sąskaita faktūra, tai tokia PVM sąskaita faktūra, kurios siunčiamos ir gaunamos atspaudintos popieriuje.

PVM sąskaitos faktūros saugomos 10 metų.

Kaip smulkiam verslui saugoti PVM sąskaitas faktūras, neinvestavus į brangias sistemas – kol kas niekas atsakyti negali. Tačiau nors elektronines PVM sąskaitas faktūras daugelis linkę spausdinti, tačiau joms privalo būti ir sukurta direktorija, kurioje būtų galima jas saugoti ir patikrinimo metu pateikti elektronines sąskaitas. Tai gali būti ir debesys, gmail C diskas, aplankalas kompiuteryje. Patartina metu gale jas įsirašyti saugioje išorinėje laikmenoje.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.