Ką pasirinkti? Individualią veiklą ar įmonę

 

Verslo pradžioje visada atsiranda klausimas – kokią verslo formą pasirinkti? Individualią veiklą pagal pažymą ar steigti Juridinį asmenį? Klaidingas pasirinkimas dažnai smarkiai paplonina piniginę ar tampa tikra našta ateityje, kai verslo jau nebelieka.

Teisingą pasirinkimą sunkina ir tai, kad kiekvienas verslas yra gyvas ir individualus mechanizmas. Kas tinka vieniems, netinka kitiems. Tik pats asmuo pradedantys ar vykdantys veiklą, gali nuspręsti kuri verslo forma jam yra tinkamiausia. Bet kaip nesuklysti?

Renkantis verslo formą svarbu atsakyti sau į kelis svarbius, bet paprastus klausimus ir įvertinti savo verslą.

1. Ar galima Individuali veikla pagal pažymą?

Paprasčiausias ir lengviausias klausimas. Individuali veikla pagal pažymą gali būti negalima, jei veiklai reikalinga licencija arba kitas leidimas ar veiklą galima vykdyti tik įsteigus Juridinį asmenį. Pvz. farmacinė veikla, veterinarinė praktika, prekyba tabako gaminiais, vairavimo mokymas, pavojingų įrenginių nuolatinė priežiūra ir t.t. 

Pradedant planuoti tereikia įsitikinti ar Individuali veikla pagal pažymą bus galima.

2. Kokia verslo ateitis?

Verslo pradžioje, kai viskas tik bandoma, kai auginama nuo mažiausios idėjos, svarbu įsivertinti verslo ateitį. Tai labai svarbu kai verslas nereikalauja didelių investicijų, yra šeimos ar vieno asmens verslas ir pradedamas bandymo stadijoje.

Įsteigti Juridinį asmenį lengva, didžioji dalis Juridinio asmens formų net nereikalauja įstatinio kapitalo, viską galima padaryti pačiam. Gražiau skamba, didesnis prestižas. Bet… Likviduoti Juridinį asmenį nėra lengva. Tai reikalauja teisininkų pagalbos, dažnai likviduojamos įmonės atsiduria institucijų akiratyje ir turi praeiti patikrinimus. Juridinio asmens likvidavimo ar pardavimo procesas kainuoja pinigų ir laiko. Tuo tarpu Individuali veikla pagal pažymą išregistruojama per dieną. Tereikia prisijungti per manoVMI sistemą ir užpildyti prašymą, bei nepamiršt sumokėti mokesčių.

3. Kokia įsipareigojimų rizika?

Verslas sukuria įsipareigojimus. Tiekėjams, kreditoriams, valstybės institucijoms, darbuotojams ir t.t. Asmuo vykdantis Individualią veiklą pagal pažymą atsako savo asmeniniu turtu. Verslo nesėkmes atveju asmuo turės asmeniškai (savo turtu) įvykdyti visus įsipareigojimus. Tai gali tapti nepakeliama našta.

Didžioji dalis Juridinio asmens formų yra ribotos civilinės atsakomybės (UAB, MB, VŠĮ, AB ir t.t.). Ribotos civilinės atsakomybės Juridinis asmuo atsako tik savo turtu. Tokios įmonės akcininkai, nariai ar steigėjai rizikuoja tik įmonės kapitalu ir tik įmonės turtu. Verslo nesėkmes ir bankroto atveju įmonės savininko asmeninis turtas lieka apsaugotas nuo kreditorių reikalavimų.

4. Kokia mokestinė našta?

Skirtingų verslo formų mokestinė našta nuo verslo savininko gaunamos grąžos gali svyruoti nuo 15 % iki 35 %, o mažiausia mokestinė našta ne visada labiausiai pasiteisina. Įsivertinus ankstesnius verslo pasirinkimo etapus ir vertinant mokestinę naštą, svarbu apskaičiuoti planuojamą verslo pelną per įmanomai ilgiausią laikotarpį (pusmetį ar metus), įsivertinti ne tik vienos ar kitos verslo formos mokestinę naštą, bet gaunama naudą iš mokesčių ir įmokų (kaip socialinis draudimas).

5. Kokia verslo valdymo našta?

Juridinio asmens administravimas, mokesčių apskaičiavimas ir apskaita reikalauja didesnių žinių ir išteklių, nei vykdant individualią veiklą pagal pažymą. Smulkiajam verslui svarbu įsivertinti, kad vykdant individualią veiklą pagal pažymą, suteikiama galimybė administruoti tik pajamų gavimą patvirtinančius dokumentus. T.y. nerinkti ir nekaupti pirkimo dokumentų, bei nevesti išlaidų apskaitos. Juridinis asmuo, siekdamas išlaidomis susimažinti savo pelną, tokios teisės neturi. Supaprastinta Individualios veiklos pagal pažymą apskaita leidžia pačiam asmeniui rūpintis buhalterine apskaita ir apskaičiuoti mokesčius. Tuo tarpu įmonės apskaita ir mokesčiai reikalauja specialių buhalterinių žinių ir teisės aktų žinojimo, o tam reikalingas buhalteris arba dideli laiko kaštai.

 

Kiekvienas verslo pradžioje turėtų nuspręsti pats. Kas jam svarbiau. Ar mažesni mokesčiai, ar didesnis prestižas, saugumas ar paprastumas. Dažnai augantis verslas su laiku išauga Individualią veiklą pagal pažymą, taip pat ateina metas, kai įmonės reorganizuojamos keičiant jų juridinę formą. Verslo eigoje atsiranda naujos rizikos ir galimybės, keičiasi mokesčiai, institucijų reikalavimai. Padaugėja ar sumažėja verslo partnerių ir investicijų. Geriausias pasirinkimas šiuo metu gali nebūti geriausiu ateityje. Geriausias pasirinkimas, tai verslo forma kintanti kartu su verslu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.