Jokių mokestinių lengvatų pajamoms iš kriminalinės veiklos

 

Lietuvos vyriausias administracinės teismas priėmė nutartį byloje, kurioje buvo sprendžiamas ginčas kilęs tarp mokesčių inspekcijos ir asmens, kuris vertėsi nelegalia veikla. Kriminalinės policijai atlikus ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad asmuo pelnėsi iš kitų asmenų prostitucijos, įtraukimo asmenis į prostituciją, neteisėto vertimosi ūkine veikla ir kt.

Lietuvos vyriausias administracinis teismas išsakė griežtą poziciją dėl pajamų gautų iš kriminalinės veiklos apmokestinimo:

GPM įstatymas įtvirtina mokesčio mokėtojo pareigą mokėti pajamų mokestį, nedarant skirtumo ar pajamos yra gautos, ar uždirbtos iš teisės aktuose įtvirtintos, ar juose neuždraustos veiklos, ar šios pajamos yra gautos, ar uždirbtos iš teisės aktuose uždraustos veiklos, dėl kurios įstatymai nustato atsakomybę. GPM įstatymas neapsiriboja mokesčio mokėtojo pareiga mokėti pajamų mokestį nuo gautų pajamų tik iš legalios veiklos, taip pat nenustato išimčių, jog neturėtų būti apmokestinamos pajamos gautos iš nelegalios (draudžiamos) veiklos, t. y. veiklos atliktos pažeidžiant teisės normose nustatytas taisykles. Pajamų gavimo ar uždirbimo fakto tiek legalios, tiek nelegalios (draudžiamos) veiklos vienodas vertinimas, be kita ko, grindžiamas ir Mokesčių administravimo įstatyme įtvirtintinais teisingumo ir visuotinio privalomumo principais bei mokesčių mokėtojų lygybės principais. Negalimas yra legalių ir nelegalių sandorių skirtingas vertinimas apmokestinimo prasme. Subjektas, besiverčiantis draudžiama veikla ir iš jos gaunantis pajamų, negali atsidurti geresnėje padėtyje negu kitas iš teisėtų šaltinių atitinkamas pajamas gaunantis mokesčių mokėtojas. Apmokestinimo tikslais pajamų gavimo ar uždirbimo faktas tiek teisėtos, tiek draudžiamos veiklos atveju turėtų būti vertinamas vienodai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.