Atmintinė – Komandiruotė

Komandiruotės versle labai dažnos. Išvykti į kitus miestus ar šalis tenka beveik kiekvienam verslininkui, o komandiruočių išlaidos sumažina mokėtinus mokesčius. Komandiruotės tvarka ir taisyklės galioja visiems vienodai. Nesvarbu, ar į komandiruotę vyksta individualią veiklą pagal pažymą vykdantis gyventojas, ar uždarosios akcinės bendrovės direktorius, ar mažosios bendrijos narys, ar darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį.

Komandiruotės tvarka ir taisyklės.

1. Komandiruotė – tai išvykimas iš nuolatinės darbo vietos atlikti darbo funkcijų ar kelti kvalifikaciją.

Sprendžiant, ar tai komandiruotė, ar ne, svarbu apžvelgti, kur vykstančio asmens nuolatinė darbo vieta. Jei žmogus dirba tik biure, tai nėra sudėtinga. Tačiau dažnai asmens darbo sritis gali būti visa Lietuva, kaip vadybininko, lankančio parduotuves regionuose, matininko, darančio išmatavimus, ir pan.

Pavyzdžiai:

Darbuotojas dirba Kaune ir turi išvykti į Klaipėdoje vykstančią konferenciją. Tai komandiruotė.

Individualią veiklą vykdantis gyventojas dalyvaus trijų dienų mugėje Taline. Tai komandiruotė.

Mažosios bendrijos narys vyks į Berlyno prekių mugę. Tai komandiruotė.

Vairuotojas vyksta į įvairias šalis Europoje. Tai komandiruotės.

Darbuotojas dirba vadybininku ir jo darbo sritis yra Lietuvos teritorija. Nors pagrindinis biuras Vilniuje, bet išvykimas į kitus miestus nebus laikomas komandiruote.

Išimtis: komandiruote nebus laikoma, jei asmuo, išvykęs į užsienį, vienoje vietoje (šalyje) išbus ilgiau nei 183 dienas, t. y. pusę metų.

2. Komandiruotė privalo būti įforminta įsakymu, sprendimu, laisvos formos raštu, kuriame turi būti nurodyta: komandiruotės vieta, tikslas, trukmė ir numatomų apmokėti išlaidų rūšys.

Be šio dokumento komandiruotė neegzistuoja. Įmonė ar individualią veiklą pagal pažymą vykdantis gyventojas, neturėdamas įsakymo, sprendimo ar laisvos formos rašto, negalės savo išlaidų pripažinti kaip komandiruotės išlaidų, o įmonės darbuotojui ar MB nariui išmokėjus dienpinigius atsiras papildomi mokesčiai.

Šiame dokumente privalo būti surašyta:

  • išvykimo tikslas;

  • komandiruotės vieta (vietos);

  • trukmė (jei vykstama į keletą užsienio valstybių – buvimo kiekvienoje valstybėje trukmė);

  • numatomų apmokėti išlaidų rūšys;

  • jeigu išvykimas susijęs tiek su individualios veiklos vykdymu, tiek su asmeniniais tikslais, akte turi būti nurodyta ir pagrįsta, kokia dalis su išvykimu susijusių išlaidų priskirtina individualiai veiklai.

Individualią veiklą vykdančio gyventojo raštas dėl komandiruotės

Įsakymas dėl darbuotojo komandiruotės

Įsakymas dėl vadovo komandiruotės

Sprendimas dėl MB nario komandiruotės

3. Vykstančiam į komandiruotę asmeniui mokami dienpinigiai, o individualią veiklą pagal pažymą vykdantis gyventojas dienpinigiais gali sumažinti savo apmokestinamas pajamas (pelną).

Dienpinigiai – tai išmoka, skiriama padengti asmens išlaidas, kylančias dėl komandiruotės. Šių išmokų maksimalūs dydžiai už vieną kalendorinę dieną nurodyti LR Vyriausybės nutarime Nr. 526. Dienpinigiai negali būti didesni, nei nurodyta LR Vyriausybės nutarime. Tačiau įmonės vadovui išmokama dienpinigių suma gali būti didinama iki 100 % (dvigubinama), jei tai nurodyta įsakyme ar sprendime.

Dienpinigių apskaičiavimo pavyzdžiai.

Darbuotojas vyksta į nuo 2019 m. balandžio 1 d. iki 2019 m. balandžio 3 d. Londone vykstančią konferenciją. Komandiruotės trukmė trys kalendorinės dienos.

Vyriausybes nutarime Nr. 526 nurodyta, kad dienpinigių norma Didžiojoje Britanijoje 67 Eur.

Darbuotojui išmokama dienpinigių suma 67 Eur * 3 = 201 Eur.

Mažosios bendrijos narys, kuris yra tos bendrijos vadovas, vyksta pas prekių tiekėjus. Nuo 2019 m. balandžio 1 d. iki 2019 m. balandžio 2 d. jis bus Berlyne, o nuo 2019 m. balandžio 3 d. iki 2019 m. balandžio 5 d. lankysis Kopenhagoje. Komandiruotės paskyrimo sprendime nurodyta, kad dienpinigių dydžiai dvigubinami.

Vyriausybės nutarime Nr. 526 nurodyta, kad dienpinigių norma Vokietijoje 62 Eur, o Danijoje 80 Eur.

Vadovui išmokama dienpinigių suma 62*2 + 80*3 =364*2 =728 Eur.

Individualią veiklą pagal pažymą vykdantis ir IT paslaugas teikiantis gyventojas vyksta į konferenciją Singapūre, kuri vyks nuo 2019 m. balandžio 10 d. iki 2019 m. balandžio 14 d., o kelionės trukmė nuo 2019 m. balandžio 8 d. iki 2018 m. balandžio 16 d. Bendra komandiruotės trukmė – 9 kalendorinės dienos.

Vyriausybės nutarime Nr. 526 nurodyta, kad dienpinigių norma Singapūre 50 Eur.

Individualią veikla pagal pažymą vykdantis gyventojas savo apmokestinamas pajamas (pelną) mažina komandiruotei tenkančia dienpinigių suma 50*9= 450 Eur.

4. Visi išmokami dienpinigiai, kurie neviršija LR Vyriausybės patvirtintos normos, neapmokestinami.

Taikoma išimtis.

Dirbantiems pagal darbo sutartį nustatytas ribojimas mokamiems dienpinigiams. Ribojimas aktualus tiems darbuotojams, kurių nustatytas darbo užmokestis yra mažesnis nei minimali mėnesio alga, padauginta iš 1,3 koeficiento, arba minimalus valandinis atlygis, padaugintas iš 1,3 koeficiento.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. šie dydžiai yra:

  • jei mėnesinis darbo užmokestis mažesnis nei 721,50 Eur;

  • jei valandinis darbo užmokestis mažesnis nei 4,407 Eur.

Išmokant dienpinigius darbuotojams, kurių nustatytas darbo užmokestis yra mažesnis, nei nurodyti dydžiai, taikomas apmokestinimas pagal formulę:

Dienpinigiai per mėnesį

= <

Darbo užmokestis
2

Neapmokestinama

 

Dienpinigiai per mėnesį

>

Darbo užmokestis
2

Apmokestinama

 

Apmokestinama dalis apskaičiuojama

Dienpinigiai per mėnesį

Darbo užmokestis
2

Dienpinigių dalis nuo kurios skaičiuojami mokesčiai

5. Išlaidos

Visos su komandiruote susijusios išlaidos yra kompensuojamos. Dažniausiai jos būna: kelionės bilietų, kuro, kelių mokesčių, apgyvendinimo, konferencijų, parodų, mugių, verslo pietų ir kt.

Darbuotojui, nariui ar individualią veiklą vykdančiam gyventojui negalima kompensuoti maitinimo išlaidų. Tam yra skirti dienpinigiai. Nebent maitinimo išlaidos jau savaime įskaičiuotos į kitas išlaidas (pusryčiai viešbutyje, kavos pertraukėle konferencijoje). Kompensuojant maitinimo išlaidas privalo būti atitinkamai sumažinta išmokamų dienpinigių suma.

.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.