Rugsėjo 1-osios šventės teisė darbuotojams ir pareigos darbdaviui

 

Mokslų metų pradžios šventė svarbi kiekvienam vaikui. Juk ir patys dar atsimename tą jaudulį, kai papuošti, su gėle rankose stovėjome klasiokų gretose ir spaudėme mamos ar tėčio ranką. O jeigu tai pirmi metai naujoje mokykloje, juk taip nedrąsu ir taip liūdna, kai dėl darbų artimiausi žmonės negali būti kartu.

Darbo kodekso 138 straipsnio 4 dalyje jau kuris laikas įteisinta tėvų teisė dalyvauti mokslo metų pradžios šventėje. Darbo kodekse nurodyta, kad per metus darbuotojams suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko pirmąją mokslo metų dieną, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Ši teisė į laisvą laiką Rugsėjo 1-osios šventei skirta tiems, kuriems nepriklauso papildomos poilsio dienos, dar kitaip vadinamos mamadieniais. (Papildoma poilsio diena – „mamadienis“ – priklauso asmenims, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du ir daugiau vaikų iki dvylikos metų). Darbuotojas, kuriam priklauso nustatytas skaičius „mamadienių“, netenka teisės papildomai reikalauti laisvo laiko pirmąją mokslo metų dieną.

Darbuotojai, neatitinkantys „mamadienio“ kriterijų, tačiau auginantis vaikus, pirmą mokslo metų dieną turi teisę į laisvą nuo darbo laiką, už kurį mokamas vidutinis darbo užmokestis, jeigu vaikas mokosi pagal programas:

  • priešmokyklinio ugdymo;
  • pradinio ugdymo;
  • pagrindinio ugdymo.

Svarbu tai, kad šios teisės neturi tėvai, auginantys:

  • ikimokyklinio amžiaus vaikus (iki šešių metų, išimtinais atvejais iki 5 metų, jei vaikas anksčiau pradeda lankyti priešmokyklinio ugdymo grupę).
  • vaikus, kurie mokosi pagal vidurinio ugdymo programą (11–12 vidurinės ar III–IV gimnazijos klasės).

Darbuotojai, kurie atitinka kriterijus, gali reikalauti pusės darbo dienos laisvo laiko, už kurį privalo būti sumokėtas vidutinis darbo užmokestis. Šio darbo laiko trukmė tiesiogiai priklauso nuo darbuotojo darbo grafiko:

  • jei darbuotojas dirba 4 valandas per dieną, jam priklauso 2 valandos laisvo darbo laiko, už kurį sumokamas vidutinis darbo užmokestis;
  • jei darbuotojas dirba 7 valandas per dieną, jam priklauso 3,5 valandos laisvo darbo laiko, už kurį sumokamas vidutinis darbo užmokestis ir t. t.

Norėdamas pasinaudoti laisvu laiku pirmąją mokslo metų dieną, darbuotojas privalo pateikti darbdaviui prašymą (ar kitą darbovietės naudojamą formą) darbovietės nustatyta tvarka prieš darbovietės reikalaujamą įspėjimo terminą.

Darbo kodeksas nereglamentuoja, kuri darbo dienos pusė turi būti suteikiama. Tačiau Darbo kodeksas įpareigoja darbdavį imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus (LR DK 28 str. 1 dalis). Todėl, darbuotojui prašant laisvo nuo darbo laiko pirmą mokslo metų dieną, darbdavys turėtų šį laiką derinti su mokyklos šventės laiku.

Darbo kodekse įvardyta, kad laisvas nuo darbo laikas Rugsėjo 1-osios šventei gali būti suteiktas ne mažiau kaip pusei darbo dienos. Tai minimali riba, kurios gali reikalauti darbuotojas. Tačiau darbdavys turi teisę sutikti ir su visa laisva darbo diena ir sumokėti už šią dieną vidutinį darbo užmokestį, taip motyvuodamas gerą darbuotoją.

Darbuotojui reikalaujant visos laisvos darbo dienos, darbdavys gali sutikti ir su sąlyga, kad už likusias valandas nebus apmokėta. Ši situacija įforminama pusei dienos suteikiant laisvą nuo darbo laiką, o kitą pusę tiesiog leidžiant neatvykti į darbą, abiem šalims sutarus ir už likusią pusę nemokant darbo užmokesčio.

138 straipsnio 4 dalis gina tėvus, negalinčius pasinaudoti papildoma poilsio diena „mamadieniu“, tačiau pamiršta tuos, kuriems „mamadieniai“ priklauso. Darbuotojai, auginantys neįgalų vaiką iki 18 metų arba du ir daugiau vaikų iki 12 metų, „mamadieniu“ gali pasinaudoti tik įmonės nustatyta tvarka (dažniausiai nurodyta vidaus darbo tvarkos taisyklėse) ir netenka teisės reikalauti „mamadienio“ Rugsėjo 1-osios šventei. Tačiau LR DK 28 straipsnio 1 dalis įpareigoja darbdavį padėti darbuotojui vykdyti šeimyninius įsipareigojimus, todėl nesutikti darbdavys gali tik pateikdamas motyvuotą atsakymą (gamyba, sergantys kolegos, kolegos, pirmesni pateikę prašymus dėl Rugsėjo 1-osios šventės ir t. t.).

Visais atvejai darbuotojas, norėdamas pasinaudoti Darbo kodekso suteikiamomis galimybėmis ir būti su savo vaiku jam tokią svarbią dieną, turėtų suprasti darbo organizavimo ypatumus įmonėje ir kuo anksčiau informuoti vadovus, kad norės palydėti savo vaiką į mokslo metų pradžios šventę. Tai ne tik padidina tikimybę, kad neatsiras trikdžių, bet ir padeda vadovams sklandžiai organizuoti darbus.

Ir pabaigai. Tiek papildomos poilsio dienos „mamadieniai“, tiek laisvas nuo darbo laikas pirmąją mokslo metų dieną priklauso tiek mamai, tiek tėčiui, ir nesvarbu, ar jie vienoje, ar atskirose darbovietėse. Tokią svarbią dieną vaikui reikia abiejų tėvų, ypač jei tai pirmokas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.