ESTT – PVM susigrąžinimas, kai pirkėjas neteisingai sumoka PVM atvirkštinio apmokestinimo atveju.

 

Europos sąjungos Teisingumo Teismas išnagrinėjo bylą, kai atvirkštinio PVM apmokestinimo schemoje pardavėjas neteisingai išrašė sąskaitą faktūrą, o pirkėjas tiesiogiai sumokėjo PVM tiekėjui. Ginčas kilo dėl pirkėjo teisės į PVM atskaitą.

ES TT pasisakė, kad:

  1. tokia situacija mokesčių institucijai trukdo kontroliuoti, kaip taikomas atvirkštinio apmokestinimo mechanizmas, ir sukelia atitinkamai valstybei narei grėsmę, kad bus prarastos mokestinės pajamos;
  2. sumokėtas PVM sąskaitas faktūras išrašiusiems asmenims nebuvo mokėtinas, o teisės į atskaitą taikymas apsiriboja tik mokėtinais mokesčiais.

Byloje buvo svarstoma, ar prieš atsisakydama suteikti teisę į PVM atskaitą pirkėjui, kuris neteisingai PVM sumokėjo pardavėjui, mokesčių inspekcija turi patikrinti ar pardavėjas gali ištaisyti minėtas sąskaitas faktūras ir grąžinti PVM pirkėjui. Šiuo atveju buvo pažymėta, kad jeigu mokesčių inspekcija nereikalautų iš pardavėjo ištaisyti sąskaitų faktūrų ir nesuteiktų pirkėjui PVM atskaitos, tai pirkėjas būtų apmokestina dvigubai.

Tačiau esant tokiems atvejams, kai pardavėjas faktiškai sumokėjo PVM į valstybės biudžetą ir paaiškėjo, kad jis negali grąžinti PVM pirkėjui (pvz. pardavėjo nemokumo atveju), pagal veiksmingumo principą gali būti reikalaujama, kad pirkėjas pateiktų prašymą grąžinti PVM tiesiogiai mokesčių inspekcijai.

 

Prieiga internete

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.