ETT- kada stebėtojų tarybos nario veikla apmokestinama PVM

Europos Teisingumo Teismas išnagrinėjo ginčą dėl suinteresuotojo asmens, kaip fondo stebėtojų tarybos nario, apmokestinimo pridėtinės vertės mokesčiu (PVM).

ETT pirmiausia pažymėjo būtinybę išnagrinėti, ar fondo stebėtojų tarybos nario veikla turi būti laikoma „ekonomine“ ir, jei taip, ar ji vykdoma „savarankiškai“.  Nagrinėjant bylą nė viena iš šalių neginčijo to, kad tokia veikla, kokia nagrinėjama, turi būti laikoma „ekonomine”, nes:

  • yra nuolatinė,
  • vykdoma už atlygį.

Dėl savarankiško veiklos vykdymo Teisingumo Teismas pažymėjo, kad pirmiausia reikia įvertinti, ar asmuo yra neapmokestinamas PVM kaip darbuotojas arba remiantis kitu teisiniu santykiu, sukuriančiu pavaldumą, kiek  tai susiję su darbo ir atlyginimo sąlygomis ir darbdavio atsakomybe. Šiuo klausimu nustatyta, kad ieškovas pagrindinėje byloje savo veiklą vykdo ne pagal darbo sutartį, bet pagal paslaugų teikimo sutartį, nėra pavaldumo ryšio, susijusio su darbo sąlygomis, nes tokios stebėtojų tarybos nariai nėra saistomi atitinkamo fondo valdymo organo nurodymų, ypač kai jie patvirtina tvarką dėl šių narių veiklos vykdymo. Taigi nesant pavaldumo santykių, susijusių su darbo sąlygomis, šios stebėtojų tarybos nariai nėra saistomi jokių kitų teisinių santykių, kuriais nustatomas pavaldumo ryšys, kaip apibrėžta PVM direktyvos 10 straipsnyje. Vadinasi, atsižvelgiant į šios direktyvos 9 straipsnį, turėtų būti nagrinėjamas klausimas, ar veikla, kaip antai aptariama pagrindinėje byloje, turi būti laikoma vykdoma savarankiškai .

Šiuo klausimu ETT priminė, kad siekiant nustatyti, ar asmuo vykdo ekonominę veiklą savarankiškai, būtina patikrinti, ar vykdant tą veiklą yra pavaldumo ryšys. Siekiant nustatyti, ar yra šis pavaldumo ryšys, reikia patikrinti, ar atitinkamas asmuo vykdo veiklą:

  • savo vardu,
  • savo sąskaita
  • savo atsakomybe
  • ir ar jis pats prisiima su savo veikla susijusią ekonominę riziką.

Siekiant nustatyti nagrinėjamos veiklos savarankiškumą, atsižvelgtina į tai, kad nėra jokio hierarchinio pavaldumo ryšio, ir į tai, kad atitinkamas asmuo veikia savo sąskaita ir savo atsakomybe, jis laisvai organizuoja savo darbo atlikimo būdą ir pats gauna išmokas, kurios sudaro jo pajamas.

Nagrinėtu atveju atlikdamas savo, kaip atitinkamo fondo stebėtojų tarybos nario, pareigas, ieškovas pagrindinėje byloje nesiima veiksmų savo vardu, savo sąskaita arba savo atsakomybe.  Taigi ETT konstatavo, kad atitinkamo fondo stebėtojų tarybos nariai savarankiškai neprisiima nei atsakomybės, kylančios iš stebėtojų tarybos aktų, priimtų teisiškai atstovaujant minėtam fondui, nei atsakomybės tretiesiems asmenims už nuostolius, patirtus jiems vykdant funkcijas, ir todėl jie neprisiima atsakomybės. Be to, fondo stebėtojų tarybos nario, kaip ieškovas pagrindinėje byloje, padėčiai, skirtingai nei verslininko, būdinga tai, kad nėra jokios ekonominės rizikos, kylančios iš vykdomos veiklos , o asmuo, kuris nepatiria tokios ekonominės rizikos, negali būti laikomas vykdančiu ekonominę veiklą savarankiškai, kaip tai suprantama pagal PVM direktyvos 9 straipsnį .

Prieiga internete

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.