Atsargiai blogas buhalteris. Kaip apsisaugoti?

Interneto forumuose bei grupėse pilna istorijų, verslininkų pagalbos šauksmų, susidūrus su buhalteriu „chaltūrščiku“. Šis žargonas dažnai vartojamas statybininkams, meistrams apibūdinti, bet, deja, jis labai dažnai tinka ir buhalteriams.

Ši garbinga specialybė reikalauja daug žinių, nuolatinio tobulėjimo, kruopštumo, žingeidumo ir labai didelės atsakomybės. Juk dažnai smulkus verslininkas nesupranta apskaitos ir mokesčių subtilybių. Patikrinti buhalterio darbą sudėtinga. Tai leidžia į šią profesiją įsisukti begalei tų, kurie neturi teisės vadintis buhalteriais.

Žmonės, baigę pigius kursus ar tiesiog pasiskaitę forumus, nusprendžia, kad gali imtis tvarkyti įmonių apskaitą ir lengvai užsidirbti. Jie moka save parduoti, gražiai suokti ir apsimeta viską išmanantys. Tačiau jų pastangos pasibaigia, kai tik pasirašoma sutartis.

„Chaltūrščikai“ priima pirminius dokumentus, paburia iš kavos tirščių ir užpildo deklaracijas. Dokumentus sumetę krūvon, pasiima užmokestį už paslaugas. Praeina pirmas, antras, trečias mėnuo. Verslo savininkas negauna ataskaitų, kartais signalus, kad kažkas nepateikta, kažko trūksta ima siųsti Mokesčių inspekcija. Ėmus spausti tokį buhalterį, prasideda tikra velniava. Gražios kalbos, vadovų „durninimas“, neva nieko tokio, jog ataskaitos nepateiktos. Dejavimas, kaip nespėja, įtikinėjimai, kad tuoj tuoj viskas bus laiku. Pažadai, esą metinės ataskaitos bus padarytos. Buhalteris pasiligoja, nebekelia ragelio… Laikas bėga. Vadovas susiranda kitą buhalterį, bet įmonės apskaita paralyžuota, nes nepavyksta atgauti dokumentų iš ankstesniojo, o apie privalomas ataskaitas ir registrus jau net nėra ko kalbėti. Ištampyti nervai, gąsdinimai, kol galiausiai šiaip ne taip pavyksta atgauti krūvon sumestas sąskaitas ir kitus dokumentus.

Laiko kaštai didžiuliai. Reikia mokėti kitam specialistui už apleistos apskaitos sutvarkymą, blogojo buhalterio pamestų dokumentų atstatymą.

Siaubo istorija verslui, kuri, deja, yra reali. Buhalteriai neatestuojami, dažnai net nepasidomima jų išsilavinimu ir patirtimi. O kartais net ir 20 metų stažas tereiškia, kad „specialistas“ užstrigęs kažkur 2000-uosiuose ir bet kokios naujovės jam kelia stresą, o seminarus ir konferencijas jis laiko nereikalingu laiko gaišimu.

Kaip išsirinkti buhalterį?

Pats radote ar Jums rekomendavo tą, su kuriuo, atrodo, radote bendrą kalbą. Beliko tik pasirašyti paslaugų sutartį. Kaip sužinoti, ar naujasis darbuotojas nebus tas blogasis, neturintis teisės vadintis buhalteriu?

Pirmas signalas – pati paslaugų sutartis. Iš interneto ištrauktas šablonas, neapibrėžti darbai, terminai ir saugikliai tik buhalterio naudai. Paslaugos tiekėjas Jums nesuteikia laiko susipažinti su sutartimi, o į visus klausimus atsako, kad čia tik formalumas, neva taip turi būti. Tokia situacija turėtų kelti susirūpinimą. Sutartis – tai svarbiausias dokumentas, prireikus apsiginti. Turite teisę reikalauti ją pakeisti, įrašyti Jus ginančius saugiklius. Idealu, jeigu turite asmenį, nusimanantį teisėje. Nepagailėkite laiko, o gal ir lėšų pasikonsultuoti.

Antras svarbus niuansas – buhalterio patirtis. Nenusimanant apie buhalteriją yra labai sunku užduoti kritinius klausimus. Gal pažįstate, kas nusimano? Gal turite verslo partnerį, kurio patirtis ir finansinis raštingumas didesni negu Jūsų? Jo pagalba ir patarimai ko klausti gali Jums padėti atpažinti tą, kuris tik apsimeta.

Nepatingėkite paklausti, koks buhalterio išsilavinimas: kada, kaip ir kodėl tapo buhalteriu? Kokius seminarus, kursus lanko, kokioms organizacijoms priklauso? Tai svarbi kiekvieno rimto buhalterio profesinio tobulėjimo dalis. Įvardijo neegzistuojančius kursus, seniai nebevedamus seminarus? Tai jam tik laiko gaišimas? Bėkite kuo toliau.

Trečiasis kriterijus – civilinės profesinės atsakomybės draudimas. Kiekviena buhalterinių paslaugų įmonė ar individualiai dirbantis buhalteris privalo būti apsidraudęs civiliniu profesinės atsakomybės draudimu. Būtina pasidomėti, kokia suma, kokiomis sąlygomis apdraustos bendrovės, jeigu jos patirtų nuostolių dėl buhalterio kaltės. Gero specialisto tai neįžeis. Buhalteris, kuris rūpinasi savo ir klientų gerove, turės privalomą draudimą, mielai nurodys draudėją ir sumas.

Ketvirtasis elementas – buhalterinės programos. Pasidomėkite, su kokiomis moka dirbti. Patyręs buhalteris tikrai turės savo bagaže bent kelias. Bėkite nuo „Excelio“ gerbėjų. Buhalteris, kuris neinvestuoja į savo darbo įrankius ir darbo kokybę, neinvestuos savo darbo laiko į Jūsų įmonę.

Kaip kontroliuoti buhalterį?

Kontroliuoti buhalterį labai sunku. Juk tai žmogus, kuris visada turės daugiau žinių negu Jūs. O net jei ne, mokės įtikinti, kad nusimano geriau.

Kalbant apie ataskaitas, nepamirškite – buhalteris dirba ne Mokesčių inspekcijai ar „Sodrai“, o Jums. Jau pasirašant sutartį būtinai įrašykite, kokių ataskaitų norėsite. Lengviausiai kiekvienam suprantama ataskaita – tiekėjų ir pirkėjų skolų apyvartos už laikotarpį (mėnesį). Juk puikiai galite atsiminti, už kiek iš vieno ar kito tiekėjo pirkote per mėnesį, kiek jam sumokėjote ar likote skolingas. Ši ataskaita netgi rekomenduotina. Geras buhalteris net pats kartkartėmis paklaus apie vieną ar kitą skolą, ar tikrai taip turi būti, ar tikrai jam buvo pristatyti visi dokumentai, ar tikrai jis teisingai suprato sandorį?

Gal pirmą kartą nesuprasite mėnesio pelno ataskaitos, bet paprašykite buhalterio Jums paaiškinti. Paklauskite, kiek ir už kiek buvo pirkta atsargų, už kiek buvo parduota. Jeigu apskaita tvarkinga, tai atspausdinti šią ataskaitą užims mažiau nei minutę. Nereikia išsigąsti ir frazės „dar ne visi dokumentai pristatyti, dar neuždarytas mėnuo, dar nespėjau suvesti“. Šią ataskaitą buhalteris Jums privalo pateikti sutartą mėnesio dieną. Nepamirškite jos įsirašyti sutartyje.

Buhalteriui viskas gerai? Na tikrai ne viskas gerai, jeigu buhalteriui gerai. Negaunate pastabų, nors versle esate naujokas? Jis niekada nesitikslina, neklausia? Susirūpinkite. Buhalteriui Jūsų apskaita nerūpi. Geras buhalteris bendradarbiavimo pradžioje Jums užduos daug klausimų. Jam būtina žinoti Jūsų verslo subtilybes, kad teisingai atliktų savo darbą.

Svarbios ir VMI teikiamos ataskaitos bei deklaracijos. Buhalteriui nežinant, galite prisijungti prie įmonės paskyros ir pasižiūrėti, ar jos teikiamos. Jeigu esate PVM mokėtojas, FR0600 formos turės būti pateiktos iki kiekvieno mėnesio 25 d. Jeigu turite darbuotojų, GPM313 iki kiekvieno mėnesio 15 d. Pasikonsultuokite su pažįstamais verslininkais, paskaitykite forumuose. Pasidomėkite. Paprašykite, kad buhalteris papasakotų, kodėl Jums reikia mokėti tokią sumą. Paklauskite, kokias ataskaitas Jums reikia teikti, kokių – ne ir kodėl. Buhalteris privalo supažindinti vadovą su tokia informaciją. Klausimai kelia buhalterio pyktį? Gal Jums tikrai nepakeliui.

Signalai byloja, kad Jūsų buhalteris „chaltūrščikas“? Deja, Jums labai nepasisekė. Susiraskite naują buhalterį, nusiteikite, jog reikės mokėti už apleistą apskaitą, o iš ankstesnio buhalterio iškovoti dokumentus. Svarbiausia – kuo anksčiau identifikuoti apsimetėlį, kad apsaugotumėte save ir savo įmonę.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.