Paskolinti savo verslui ar įnešti didesnį kapitalą?

Kiekvienas naujas verslas reikalauja savininko investicijų. Dažnai naujam pradedančiam verslininkui kyla klausimas, kaip teisingai pasielgti? Ar reikalingą pinigų sumą įnešti kaip įstatinį kapitalą (jeigu steigiama uždaroji akcinė bendrovė), nario įnašą (jeigu steigiama mažoji bendrija) ar reikiamą pinigų sumą įmonei paskolinti?

Vieno atsakymo nėra, o neteisingas pasirinkimas ateityje dažnai gali pridaryti administracinių bėdų, įšaldyti pinigus ir net užtrenkti kreditorių duris, kai labiausiai reikia kredito. Todėl verslininkui labai svarbu teisingai nuspręsti bei žinoti galimų pasirinkimų privalumus ir trūkumus.

Atsakymo visada reikia ieškoti ateities planuose ir verslo perspektyvose. Svarbiausi klausimai, į kuriuos privalu atsakyti, yra:

  • ar verslas planuoja kreiptis dėl paskolos, dalyvauti stambiuose projektuose, pirkimuose, kur verslo partneriams labai svarbi įmonės finansinė padėtis?
  • ar savo investiciją verslininkas ketina greitu laiku atsiimti, įmonei uždirbus pelno?

Verslo partneriai, kreditoriai visada vertina įmonės finansinius rodiklius. Vienas pagrindinių – nuosavo kapitalo ir skolų santykis. Nesvarbu, jog savininkas paskolino savo įmonei, bet tai įmonės skola jam ir ji liks skolų grafoje. Todėl mažas nuosavas įmonės kapitalas ir didelės skolos atbaidys investuotojus bei verslo partnerius. Didelis kapitalas ir mažos skolos – suteiks partneriams ir kreditoriams daugiau pasitikėjimo, lems didesnius pardavimus, didesnį suteikiamą kreditą ir didesnę verslo sėkmę.

Tačiau, kad ir kaip patraukliai atrodytų didesnis kapitalas, atėjus laikui savininkui susigrąžinti tai, ką įdėjo į verslą, kapitalo sumažinimas visada reikalauja laiko ir išlaidų teisininkams, o kai kada yra smarkiai ribojamas ar net negalimas. Įstatymai gina įmonės kreditorius, todėl būtina atlikti procedūras ir informuoti juos, keisti įmonės registracijos dokumentus, o tam prireikia ir teisininkų pagalbos. Labai svarbu šiuos niuansus įsivertinti mažosios bendrijos nariams, nes mažosios bendrijos narys negali susimažinti savo įnašo (t. y. kapitalo), tik visiškai pasitraukti iš bendrijos.

Paskolinus įmonei ir norint susigrąžinti savo investiciją, reikia tik, kad įmonėje užtektų lėšų paskolai išmokėti. Daugiau jokių ribojimų nėra, o atlikti išmoką galima per kelias minutes nuo priimto sprendimo. Verslui, kuris neplanuoja kreiptis į kreditorius, kur nėra svarbus finansinės padėties vertinimas, visada paprasčiau, kai trūkstamas lėšas paskolina savininkas. Pasikeitus situacijai, norint kreiptis dėl paskolos ir pan., savininko paskolą galima daug lengviau „perkelti“ į įstatinį kapitalą (nario įnašus). Nors tai reikalauja įmonės steigimo dokumentų perregistravimo, bet šį darbą galima atlikti greitai ir su nedideliais kaštais.

Verslininkas visada gali rinktis ir dalį savo investicijų įnešti kaip kapitalą, o veiklos metu kitą dalį paskolinti įmonei. Svarbu tik nepamiršti bei įsivertinti savo verslo ateities planus.

1 komentaras

  1. Atgalinis pranešimas: UAB ar MB -

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.