LAT – kaip teisingai atleisti darbuotoją sujungus įmones

Lietuvos aukščiausias teismas (LAT) išnagrinėjo bylą, kurioje buvo ginčijamas darbuotojo atleidimas įmonių reorganizavimo atveju. Prijungus mokyklą prie gimnazijos buvo atleistas mokyklos direktorius.

Išnagrinėtoje byloje LAT nubrėžė aiškias gaires, kuo turėtų būti vadovaujamasi įmonių sujungimo atveju. Šioje byloje dar kartą priminta, kad darbo sutarties nutraukimo teisėtumas priklauso ne tik nuo įstatyme nustatyto pagrindo buvimo, bet ir nuo tinkamos atleidimo procedūros.

Lietuvos Respublikos darbo kodekso (DK) 57 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad darbo organizavimo pakeitimai ar kitos priežastys, susijusios su darbdavio veikla, gali būti priežastimi nutraukti darbo sutartį tik tuo atveju, kai:

  • jie yra realūs ir lemia konkretaus darbuotojo ar jų grupės atliekamo darbo nereikalingumą;
  • darbovietėje nėra laisvos darbo vietos, į kurią darbuotojas galėtų būti perkeltas su jo sutikimu (darbdavys privalo pasiūlyti laisvą darbo vietą ne tik įspėjimo metu, bet ir iki penkių darbo dienų iki įspėjimo laikotarpio pabaigos).

Įmonių ar organizacijų sujungimas nelaikoma priežastimi, nutraukti darbo sutartį (DK 51 straipsnis 1 dalis), kadangi juridiniam asmeniui, kuris prisijungė kitą įmonę pereina visos tos įmonės teisės ir pareigos ir negali būti taikomas darbuotojo atleidimas pasibaigus darbdaviui (DK 57 straipsnio 1 dalies 5 punktas).

Tačiau, jei dėl priežasčių, susijusių su naujojo darbdavio veikla, darbuotojo atliekama darbo funkcija tampa pertekline, šį darbuotoją galima teisėtai atleisti, vadovaujantis DK 57 straipsnio 1 dalies 1 punktu ir tinkamai bei laiku įspėjus darbuotoją, jeigu darbovietėje nėra laisvos darbo vietos, į kurią darbuotojas galėtų būti perkeltas jo sutikimu. Pasiūlyti laisvą darbo vietą privalo juridinis asmuo, kuris prisijungia įmonę ar organizaciją, t. y. naujasis darbdavys.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2022 m. kovo 9 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-55-781/2022

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.