LVAT – dėl pareigos pateikti važtaraščius

Lietuvos vyriausias administracinis teismas išnagrinėjo bylą ir suformavo praktiką dėl pareigos pateikti važtaraščius, siekiant įrodyti, kad prekės buvo išgabentos į kitą ES valstybę narę, kai individualią veiklą vykdantis gyventojas šias prekes išgabeno pats, naudodamasis savo automobiliu.

 Apžvelgiamoje byloje nagrinėtas mokestinis ginčas kilo dėl VMI sprendimo, kuriuo gyventojui papildomai apskaičiuotas PVM, nustačius, kad jis 2017–2018 metais įformino tiekimus Latvijos Respublikos PVM mokėtojams. VMI neigdama prekių išgabenimo faktą, be kita ko, nurodė, kad gyventojas nepateikė nei gabenimo važtaraščių, nei PVM sąskaitose faktūrose nenurodė, kokia transporto priemone prekės išgabentos, krovinio pakrovimo vietos ir laiko, krovinio iškrovimo vietos, nei kitų dokumentų, kurie vienareikšmiškai patvirtintų, jog prekės buvo išgabentos iš Lietuvos teritorijos.

LVAT, sprendė, kad mokesčių administratoriaus išvada dėl krovinio važtaraščių (CMR) nepateikimo neatitiko nei gyventojo nurodytų aplinkybių, nei kitų byloje esančių įrodymų. Pasak teisėjų kolegijos, nagrinėtu atveju (kai individualią veiklą vykdęs gyventojas prekes į kitą valstybė narę gabeno savo transporto priemone) mokesčių administratoriaus išvada dėl CMR nepateikimo ir prekių išgabenimo neįrodymo, negali būti laikoma pagrįsta, nes minėti įrodymai nelaikyti konkrečių tiekimo sandorių įprastoje praktikoje apmokestinamojo asmens (paprastai) gaunamais ir turimais įrodymais, kurie patvirtina prekių išgabenimą, kaip aplinkybę patvirtinančią, jog yra tenkinamos tiekimo Bendrijos viduje neapmokestinimo sąlygos.

2022 m. vasario 9 d. nutartis administracinėje byloje Nr. eA-544-602/2022

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.