Darbo kodekso pakeitimai 2022 metais

Priimti ilgai laukti Darbo kodekso pakeitimai. Kai kurie įsigalios jau tuoj pat, o kiti dar tik po metų. Jie svarbūs ne tik dėl papildomo poilsio laiko, atostogų pasikeitimo, bet ir dėl darbuotojo bei darbdavio santykių, bendravimo, mobingo prevencijos ir daugelio kitų niuansų.

Sklandesnis informacijos pateikimas

Daugelyje pakeitimų apibrėžtas sklandesnis bendravimas tarp darbdavio ir darbuotojo:

  • šalys privalo vieną kitą informuoti apie reikšmingas aplinkybes, galinčias paveikti darbo santykius, ši informacija turi būti teisinga ir nemokama; informavimas – jau sena Darbo kodekso norma, bet užkirstas kelias spekuliuoti neteisinga informacija ar liepti išsitraukti informaciją iš mokamų šaltinių kaip Registrų centras (nuo 2022-08-01);
  • darbo sutartis, saugos ir tvarkos dokumentai turės būti sudaryti ne tik lietuvių, bet ir kita darbuotojui suprantama kalba, jeigu jis užsienietis; sąvoka „darbuotojui suprantama kalba“ panaikino sąvoką „užsienio kalba“, taigi, nebeužteks turėti paruoštų dokumentų lietuvių bei anglų kalbomis – jeigu į darbą priimami užsieniečiai, kurie nemoka lietuviškai, darbdaviui gali tekti paplušėti ir parengti šiuos dokumentus jiems suprantama kalba (nuo 2022-08-01);
  • praplėsta informacija, kuri turės būti pateikta darbuotojui iki darbo pradžios – jau nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. privalės papildomai būti informuojama apie:
    • išbandymo terminą ir jo sąlygas;
    • darbo sutarties pasibaigimo tvarką;
    • viršvalandžių nustatymo ir mokėjimo už juos tvarką;
    • darbo (pamainos) keitimo tvarką;
    • teisę į mokymo paslaugas, jei darbdavys šią teisę suteikia;
    • informaciją apie socialinį draudimą ir socialinio draudimo institucijas.

Užkirstas kelias interpretuoti, kad socialinio tinklų įrašas nėra darbo skelbimas ir nebūtina nurodyti darbo užmokesčio. Tai bus privaloma ir informacijos rengėjo, platintojo skelbiamame pranešime apie darbo pasiūlymą (nuo 2022-08-01).

Tiek kaip darbo, tiek kaip bendravimo priemonė atsirado ir elektroninių ryšių technologijos – iki šiol buvo tik informacinės (nuo 2022-09-01).

Užkirstas kelias ginčams

Pakeistas Darbo kodekso 55 straipsnis, kai darbo sutartis nutraukiama darbuotojo valia, nesant svarbios priežasties. Įtvirtinta nuostata, jog darbuotojų prašymu darbo sutartis gali būti nutraukta įspėjus darbdavį ir prieš trumpesnį terminą nei dvidešimt kalendorinių dienų, jeigu darbdavys su tuo sutinka. Darbuotojas nebegalės atsiimti atleidimo prašymo per tris darbo dienas, jei darbo sutartis jau nutraukta (nuo 2022-08-01).

Apibrėžta, kad darbuotojo iniciatyva pakeitus darbo sutarties sąlygas, tai gali būti atlikta terminuotai, o terminui pasibaigus darbuotojas grįžta dirbti buvusiomis darbo sąlygomis (nuo 2022-08-01).

Įtvirtinta, kad darbuotojai privalo dirbti darbo (pamainų) grafikuose, kuriuose nurodomos darbo pradžios ir pabaigos valandos bei darbo dienos, nustatytu laiku (nuo 2022-08-01).

Užkirstos kelias interpretacijoms – prašyme dėl vaiko priežiūros atostogų suteikimo turės būti nurodomos pradžios ir pabaigos datos (nuo 2023-01-01).

Suteiktos papildomos garantijos ir lengvatos

Papildomos garantijos asmenims, sergantiems sunkiomis ligomis. Atleidimo terminai, kai atleidimas vyksta darbdavio iniciatyva, dvigubinami, jeigu buvo pateiktas išrašas dėl ligos, įtrauktos į sunkių ligų sąrašą (nuo 2022-08-01).

Nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. didesnė apsauga ir komandiruojamiems darbuotojams:

  • darbuotojui privalės būti pateikta papildoma informacija, jei komandiruotės trukmė bus ilgesnė nei 28 – nios kalendorinės dienos (buvo 30 kalendorinių dienų);
  • darbuotojams, kurie siunčiami į Europos Sąjungos ar Europos Bendrijos valstybes laikinai dirbti pagal darbo sutartį, dėl paslaugų teikimo ar darbų atlikimo papildomai dar turės būti pateikiama informacija:
    • apie tos šalies darbo užmokestį (kurį jie privalo gauti);
    • apie dienpinigius ir kitas išmokas;
    • nuoroda į priimančios valstybės oficialią nacionalinę interneto svetainę, kurioje pateikiama informacija apie komandiruojamus darbuotojus.

Darbo kodekse atsirado sąvoka „kartu su darbuotoju gyventis asmuo“. Nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. papildomos lengvatos ir saugumo garantijos galios slaugant ar prižiūrint ne tik šeimos narį, bet ir kartu su darbuotoju gyvenantį asmenį:

  • darbuotojo prašymu turės būti nustatomas ne visas darbo laikas;
  • darbuotojo prašymu turės būti leidžiama dirbti nuotoliniu būdu;
  • darbo sutartis galės būti nutraukiama darbuotojo valia dėl svarbių priežasčių;
  • darbuotojui turės būti leidžiama dirbti pageidaujamu darbo režimu;
  • darbuotojas turės teisę į nemokamas atostogas.

Nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. daugelis darbuotojų, kurie augina vaiką iki aštuonerių metų (buvo iki trejų metų), turės papildomas lengvatas bei garantijas:

  • darbuotojo prašymu turės būti nustatomas ne visas darbo laikas;
  • darbuotojo prašymu turės būti leidžiama dirbti nuotoliniu būdu
  • darbuotojui turės būti leidžiama dirbti pageidaujamu darbo režimu.

Darbuotojui, auginančiam vieną vaiką iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per tris mėnesius (arba darbo laikas sutrumpinamas aštuoniomis valandomis per tris mėnesius) (nuo 2022-08-01).

Papildomai suteikiama lengvata darbuotojams, auginantiems du vaikus iki dvylikos metų, kai vienas ar du vaikai yra neįgalūs. Jiems suteikiamos dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę) (nuo 2022-08-01).

Darbdavys privalės suteikti nemokamą laisvą laiką darbuotojui prašant, jei tai susiję su skubiomis šeimyninėmis priežastimis, ligos ar nelaimingo atsitikimo atveju, kai darbuotojas privalo tiesiogiai dalyvauti (nuo 2022-08-01).

Vaiko priežiūros ir tėvystės atostogų pakeitimai

Nuo 2023 m. sausio 1 d. tėvystės atostogas bus galima skelti į dvi dalis (iki šiol jos galėjo būti tik nepertraukiamos).

Kiekvienas iš tėvų turės dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų dalį, kurios negalės perleisti kitam tėvui. Darbuotojui einant vaiko priežiūros atostogų, bus laikoma, kad pirmiausiai išnaudojama neperleidžiama dalis. Neperleidžiamų dviejų mėnesių trukmės atostogų dalies abu tėvai negalės imti tuo pačiu metu (nuo 2023-01-01).

Mobingo prevencija

Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. įsigalioja pakeitimai, susiję su mobingu. Darbo kodekse kalbama ne tik apie darbuotojo garbės bei orumo gynimą, bet ir apie smurto bei priekabiavimo draudimą. Darbdavys privalės ne tik imtis kontrolės ir mobingo šalinimo priemonių, bet ir informuoti darbuotojus apie mobingo nagrinėjimo tvarką, organizuoti mokymus dėl mobingo prevencijos. Darbdaviai, turintys daugiau kaip 50 darbuotojų, privalės patvirtinti smurto ir priekabiavimo prevencijos politiką, ją paskelbti ir įgyvendinti.

Mažinamos ir naikinamos papildomos kompensacijos

Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. apmokėjimas už kilnojamo pobūdžio darbą ir darbą lauko sąlygomis mažėja nuo 50 proc. iki 30 proc. bazinio darbo užmokesčio, o nuo 2023 m. birželio 1 d. šių kompensacijų nebelieka.

Kiti pakeitimai

Išbandymo laikotarpio maksimalus terminas privalės būti proporcingai trumpinamas, jeigu sudaroma terminuota darbo sutartis trumpesniam negu šešių mėnesių laikotarpiui (nuo 2022-08-01).

Nebeliko pailgintų atostogų darbuotojams iki aštuoniolikos metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų bei neįgaliems darbuotojams. Jiems suteikiamos paprastos 25-ių darbo dienų atostogos. Kosmetinis pakeitimas, tiesiog perkelta iš vieno straipsnio į kitą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.