GPM A ir B pajamų klasės

„A yra ne B klasės pajamos, o B yra ne A klasės pajamos“, – parašė vienas verslininkas po ilgo pokalbio su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI). Jis taip ir liko nesupratęs, kas yra tos A ir B klasės gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atžvilgiu. O jas išmanyti privalo kiekvienas, kuris išmoka pinigus fiziniams asmenims. Ir tai nėra tas atvejis, kai viską sutvarko buhalteris, nes kol informacija jį pasiekia, šaukštai jau būna po pietų ir išmokėjimas fiziniam asmeniui gali pabrangti 15 %. Deja, neretai taip ir atsitinka. Gal verslininkui ir nereikia žinoti visų GPM subtilybių, bet skirti A ir B klases tikrai pravartu. Tad ką jos žymi Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme?

A ir B klasės nusako, kas yra atsakingas už GPM sumokėjimą į valstybės biudžetą – ar asmuo, kuris išmokėjo, ar asmuo, kuris gavo pinigus.

A klasės pajamos – tai tokios pajamos, kai už GPM sumokėjimą atsakingas tas, kuris sumoka (išmokas išmokėjęs asmuo). Paprasčiausias pavyzdys – darbo užmokestis. Darbdavys išskaičiuoja GPM ir sumoka į valstybės biudžetą. Su darbo santykiais susijusios pajamos (darbo užmokestis) yra A klasės pajamos.

B klasės pajamos – tai tokios pajamos, kai už gyventojų pajamų mokesčio sumokėjimą atsakingas tas, kuris gauna pinigus (išmokas gavęs asmuo). Šis principas galioja, kai perkamos paslaugos ar prekės iš individualią veiklą pagal pažymą vykdančio asmens. Visų mokesčių sumokėjimas yra jo paties atsakomybė. Individualios veiklos pagal pažymą pajamos yra B klasės pajamos.

Prievolė pajamas teisingai priskirti A arba B klasei tenka tam, kuris išmokėjo pinigus. Laiku nenustačius, kad tai A klasės pajamos, ir viską išmokėjus gyventojui, verslininkui niekur nedingsta prievolė sumokėti GPM ir, deja, dažnai tai tenka padaryti iš savo kišenės. Tokia situacija paprastai pasitaiko dėl nežinojimo arba gyventojui pateikus neteisingus duomenys (pavyzdžiui, negaliojantį individualios veiklos pažymėjimo numerį). Todėl nesant tikram, ar tai A, ar B klasės pajamos ir kam tenka atsakomybė pasirūpinti GPM, visada geriau pasitikslinti, o gyventojui pateikus verslo liudijimo ar individualios veiklos duomenis – juos patikrinti VMI duomenų bazėje.

Ar galima sumokėti pajamų mokestį už gyventoją, kai tai B klasės pajamos? Tikrai taip. Dažnai esant gyventojo ir verslo santykiams toks modelis yra daug paprastesnis ir patogesnis. VMI leidžia GPM sumokėti verslui, kuris gyventojui išmokėjo B klasės pajamas. Pavyzdžiui, pelno išmokėjimas mažosios bendrijos nariui. Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, tai B klasės pajamos, t. y. mažosios bendrijos narys privalo pats deklaruoti ir sumokėti GPM iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tačiau mažoji bendrija gali sumokėti šį mokestį iš įmonės lėšų už savo narį. Tačiau nevalia sumaišyti šios situacijos su pelno išmokėjimu uždarosios bendrovės akcininkui, nes tai A klasės pajamos ir uždaroji akcinė bendrovė privalo sumokėti mokestį už savo akcininkus įstatymo nustatyta tvarka ir terminais.

Šis pavyzdys tik parodo, kaip kartais viskas painu ir kodėl prieš išmokant išmokas gyventojui būtina pasitikslinti, tai A ar B klasės pajamos. Suvestinę, kas yra A, o kas – B klasės pajamos galima rasti Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2018 m. vasario 16 dienos įsakymo nr. VA-9 priede.

Jeigu pajamos A klasės – už GPM sumokėjimą atsakingas išmokas išmokėjęs asmuo (nesvarbu, ar tai įmonė, ar individualią veiklą pagal pažymą vykdantis gyventojas).

Jeigu pajamos B klasės – už GPM sumokėjimą atsakingas gyventojas, kuris gavo išmokas ir verslui dažniausiai belieka tik deklaruoti tokias išmokas metinėje deklaracijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.