Automobiliai ir PVM: pirkimas

Automobilis pirkti PVM

Naujas automobilis visada džiugina, bet džiaugsmas gali greitai aptemti, kai papildomai iš savo kišenės tenka susimokėti 21 proc. PVM. Tokia prievolė gali atsirasti tiek paprastam gyventojui, tiek įmonei, ir nežinojimas nuo jos neatleidžia. Taigi, ką būtina žinoti prieš ruošiantis įsigyti transporto priemonę?

Prekyba transporto priemonėmis turi savo PVM specifiką, kurią lemia transporto priemonės tipas, istorija bei įsigijimo vieta. Ar atsiras prievolė pirkėjui savarankiškai susimokėti PVM priklauso nuo to, kur bus įsigyta transporto priemonė:

  • Lietuvoje;
  • importuota iš trečiųjų šalių;
  • įsivežta iš ES valstybių narių.

Perkant transporto priemonę Lietuvoje, nei fiziniam asmeniui, nei įmonei papildomos PVM rizikos nėra. Kainuos tiek, kiek sutarta su pardavėju. Galioja tik viena svarbi taisyklė – lengvųjų automobilių PVM atskaita (susigrąžinimas) dažnu atveju yra negalima. Jeigu PVM mokėtojas perka lengvąjį automobilį savo veiklai, jis PVM susigrąžinti iš biudžeto negalės. PVM įstatymo 62 straipsnyje nustatyta taisyklė:

  • negalima atskaityti pirkimo arba importo PVM už lengvąjį automobilį arba nurodytos klasės automobilį, priskiriamą visureigio kategorijai;
  • taisyklė netaikoma, jeigu automobilis bus skirtas pardavimui, išnuomojamas arba juo bus teikiamos keleivių vežimo už atlygį paslaugos, taip pat jei automobilis priskiriamas specialios paskirties transporto priemonėms – šių automobilių PVM susigrąžinimas galimas;
  • nuo 2023 m. sausio 1 d. taisyklė nebus taikoma elektromobiliams, kurių vertė su PVM neviršys 50 000 eurų. PVM mokėtojai, įsigiję lengvąjį elektromobilį, kurio vertė neperžengia nurodytos ribos, galės jo PVM susigrąžinti iš valstybės biudžeto.

Importuojant transporto priemonę iš trečiųjų šalių, tiek gyventojui, tiek įmonei reikės susimokėti muito mokesčius ir importo PVM, kai ji atkeliaus į Lietuvą, o anksčiau aprašytas PVM atskaitos ribojimas (PVMĮ 62 straipsnis) galioja ir importo PVM.

Įsivežant transporto priemonę iš ES valstybių narių, atsiranda papildoma PVM rizika, ir pirkėjui gali tekti iš savo kišenės PVM susimokėti Lietuvoje. Dažnai nežinant šios taisyklės pigus automobilis Vokietijoje ar Švedijoje gali smarkiai pabrangti Lietuvoje, kai nuo jo vertės dar tenka sumokėti 21 proc. PVM. Tai galioja tiek įmonėms, tiek individualią veiklą vykdantiems asmenims, tiek paprastiems gyventojams.

PVM įstatymo 3 straipsnio 2 dalies 2 punkte yra įrašyta, kad PVM objektas* taip pat yra prekių įsigijimas už atlygį šalies teritorijoje iš kitos valstybės narės, kai <…> naujas transporto priemones įsigyja bet kuris asmuo.

*PVM objektas Lietuvoje – PVM privalo būti sumokėtas Lietuvoje.

Čia labai svarbūs du punktai:

  • transporto priemonė turi būti nauja;
  • transporto priemonė įsigyjama kitoje ES valstybėje narėje ir įsivežama į Lietuvą.

Klaidingai suprantama, kad nauja transporto priemonė – tik ta, kuri perkama iš gamyklos. Transporto priemone jau gali būti važiuota, ji gali būti registruota, turėti savininkus ir vis tiek būti laikoma nauja, jeigu atitinka vieną iš šių kriterijų:

  • kelių transporto priemonė* buvo pateikta (įsigyta), praėjus ne daugiau kaip 6 mėnesiams nuo jos eksploatavimo pradžios;
  • kelių transporto priemonė* yra nuvažiavusi ne daugiau nei 6000 kilometrų.

*laivams, orlaiviams, lėktuvams taikomi kitokie kriterijai.

Net autoįvykį patyrusi transporto priemonė gali būti laikoma nauja, jeigu jos pirma registracija ne senesnė nei 6 mėnesiai ar nuvažiuota ne daugiau nei 6000 kilometrų, todėl perkant automobilius aukcionuose nereikėtų džiaugtis mažu kilometražu ar trumpu eksploatavimo periodu.

Gyventojai, iš ES nusipirkę (įskaitant ir gautą neatlygintinai, pvz., dovanų) naują transporto priemonę:

  • kai ji įregistruojama registre ir atitinka abu kriterijus (yra ne senesnė nei 6 mėnesiai, rida – iki 6000 km), gauna sprendimą iš VMI ir privalo sumokėti PVM per 5 darbo dienas nuo sprendimo gavimo datos;
  • kai nauja transporto priemonė neįregistruojama (pvz., perparduodama) ar nuo jos eksploatavimo pradžios praėjo daugiau nei 6 mėnesiai, bet jos rida mažesnė nei 6000 km, gyventojas iki kito mėnesio 25 dienos privalo VMI pateikti pranešimą su papildomais dokumentais ir susimokėti PVM.

Įmonėms ne PVM mokėtojoms įsigijus naują transporto priemonę iš ES susimokėti PVM reikia per 5 darbo dienas nuo jos atgabenimo Lietuvą (įsigytiems naujiems automobiliams negalioja prekių įsigijimo iš ES 14 000 Eur PVM registravimosi riba).

PVM mokėtojams (tiek įmonėms, tiek veiklą vykdantiems gyventojams) iš ES įsigijus naują transporto priemonę, galioja įprasti PVM sumokėjimo, deklaravimo terminai. Nors egzistuoja prievolė nuo šio pirkinio susimokėti PVM, gaunama ir teisė į PVM atskaitą. Tiesa, PVM susigrąžinimas ne visada galimas, nes galioja tokios pačios PVM atskaitos ribojimo taisyklės, kaip ir perkant automobilį Lietuvoje (PVM įstatymo 62 straipsnis).

Tiek gyventojams, tiek įmonėms PVM prievolė Lietuvoje atsiranda nepriklausomai nuo to, kad pardavėjas jau apmokestino transporto priemonę pagal savo šalies PVM tarifą. Dažnu atveju gali išeiti dvigubas apmokestinimas, kai PVM sumokamas ir pardavėjo šalyje ir Lietuvoje, bet pirkėjas turi teisę pateikti pardavėjui registraciją bei mokesčių sumokėjimą Lietuvoje įrodančius dokumentus ir reikalauti sugrąžinti pardavėjo šalyje sumokėtą PVM. Situacija labai supaprastėja ir dvigubų mokesčių pavyksta išvengti, kai pirkėjas su pardavėju reikiamą procedūrą bei dokumentus susiderina prieš sudarant pirkimo-pardavimo sutartį.

Jeigu gyventojas perka seną (nenaują) transporto priemonę iš ES, tai papildomų PVM prievolių jam neatsiranda. Automobilis kainuos tiek, kiek sutarta su pardavėju.

Jeigu įmonė ar veiklą vykdantis gyventojas perka seną (nenaują) transporto priemonę iš ES, PVM prievolės jam priklausys nuo to, ar pardavėjas taiko maržos schemą, ar traktuoja pardavimą kaip įprastą prekių tiekimą ES. Maržos schema – specialios apmokestinimo taisyklės, kai pardavėjas PVM apskaičiuoja nuo sandorio pelno; taikoma naudotų automobilių pardavimui. Pardavėjui pritaikius maržos schemą (įrašoma speciali taisyklė PVM sąskaitoje-faktūroje), pirkėjui jokių papildomų prievolių neatsiranda. Nesvarbu, ar jis PVM mokėtojas, ar ne.

Pardavėjui netaikant PVM maržos schemos, o naudotą transporto priemonę parduodant kaip paprastą prekę (prekių tiekimas ES), pirkėjui galioja tokios pačios prievolės, kaip visada įsigyjant prekes iš ES:

  • jeigu pirkėjas PVM mokėtojas, tai privalo Lietuvoje apskaičiuoti ir sumokėti PVM nuo įsigytos transporto priemonės, taip pat įsivertinti, ar turi teisę į PVM atskaitą (susigrąžinimą) pagal PVM įstatymo 62 straipsnį;
  • jeigu pirkėjas ne PVM mokėtojas, jis turi įsivertinti, kad tokios transporto priemonės įsigijimas įsiskaičiuoja į prekių įsigijimų iš ES iki 14 000 Eur ribą, kurią peržengus privalu registruotis PVM mokėtoju ir skaičiuoti PVM. Jeigu riba neperžengta, PVM prievolių neatsiranda. Viršijus minėtą sumą, galioja tos pačios PVM mokėtojų taisyklės.

Naudotą transporto priemonę įsigijus iš ES gyventojo, kuris nevykdo veiklos, tiek PVM mokėtojams, tiek ne PVM mokėtojams papildomų prievolių neatsiranda.

Daugelyje verslų, namų ūkių transporto priemonės įsigijimas nėra dažnas reiškinys. Tai gan brangus pirkinys, tad neretai pigesnio, geresnio varianto ieškoma ir tarptautiniuose aukcionuose, kitų šalių tinklapiuose. Vis dėlto, nežinant kertinių taisyklių, pigus automobilis gali tapti labai brangus. Prieš sudarant sandorį, visada svarbu įsivertinti, iš kurios šalies įsigijimas automobilis, kas yra pardavėjas dokumentuose ir kokią PVM apmokestinimo schemą jis taikys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.